Zasady kompostowania odpadów biodegradowalnych
i zielonych
Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.
Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzićz nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu. Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.
Co kompostujemy: odpadki kuchenne, resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty, skoszoną trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części roślin np. po przycinaniu żywopłotów, jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji), trociny
i popiół, a także w niedużych ilościach ręczniki papierowe i kartony.
Co nie nadaje się do kompostowania: skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów
w glebie), mięso, ryby (przyciągają szczury i muchy), porażone, chore rośliny, popiół z węgla, gazety, - szkło, metal, plastik.
Składniki aktywujące proces rozkładu: pokrzywa oraz młode chwasty, odchody kur i gołębi, mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).